Unul dintre marile avantaje date de posesia unui laptop tine de posibilitatea de a desfasura mai multe activitati simultan sau de a-l transporta cu usurinta. Din pacate, cele mai multe accidente ce scurteaza durata de viata a unui laptop se intampla tocmai din cauza tentatiei de a-l folosi in apropierea unor factori extrem de daunatori.
1.Protejeaza-l de alimente si lichide
Aseaza intotdeauna farfuria de mancare sau paharul cu lichid pe o alta masa, la o distanta considerabila de laptop. Chiar daca tu esti o persoana grijulie, animalul de companie poate varsa paharul peste laptop.
Atunci cand il folosesti, spala-te cu atentie pe maini si usuca-te bine. Nu atinge suprafata tactila a acestuia cu mana murdara. Pentru curatarea tastaturii si pentru dezinfectare poti folosi un servetel umed dezinfectant.
Un alt aspect foarte important tine de protectia monitorului. Aceasta parte este cea mai importanta si cea mai scumpa zona a laptopului. Nu aseza niciodata obiecte pe suprafata acestuia sau intre display si suprafata tactila, cu atat mai putin pahare, cani sau farfurii.
2. Curata zonele importante
Curata periodic laptopul cu o carpa uscata si moale din bumbac sau cu o laveta speciala. De asemenea, poti folosi sprayuri cu aer speciale pentru indepartarea prafului. Este recomandat ca cel putin o data pe an sa te adresezi unui service pentru o curatare profesionala.
Asigura-te ca orificiile de aerisire ale laptopului sunt curate si nu contin praf. In caz contrar aparatul se va incalzi, consumand mai multa energie in procesul de racire. Acest aspect are o importanta deosebita in momentul in care folosesti doar acumulatorii si nu ai posibilitatea de a conecta aparatul la o sursa de curent.
3. Evita miscarile bruste
Atunci cand vrei sa deconectezi un cablu, fixeaza cu mana priza sau orificiul in care cablul a fost introdus. Nu smulge cablul respectiv de la o distanta mai mare de 5 cm de capat, deoarece poti aduce avarii grave sistemului intern al laptopului. De asemenea, va fi nevoie de foarte mare atentie si in momentul in care introduci un cablu (usb, alimentare etc) sau un card de memorie, pentru a nu forta orificiul.
Evita prezenta animalelor de companie in timp ce folosesti laptopul, mai ales a animalelor pe care nu le cunosti foarte bine. Atat cainii, cat si pisicile pot avea obiceiul de a roade cablurile electrice.
Atunci cand muti laptopul dintr-un loc in altul, este foarte important sa nu il apuci niciodata de zona ecranului, ci de baza. Pentru un plus de siguranta, inchide capacul inainte de a muta dispozitivul. Acesta va fi inchis usor, prin presare, nu prin trantire.
4. Pastreaza o temperatura constanta
Evita contrastele de temperatura si umezeala. In perioada de iarna este bine sa achizitionezi o husa termoizolanta pentru transportului laptopului si sa eviti pastrarea acestuia un timp indelungat afara, la temperaturi reduse.
De asemenea, nu pozitiona niciodata aparatul la soare, langa fereastra sau in apropierea unei surse de caldura. Este foarte important ca in jurul laptopului sa se pastreze o temperatura constanta.
5.Foloseste o geanta speciala
Achizitioneaza o gentuta speciala anti-soc pentru laptopul tau si foloseste-o intotdeauna atunci cand calatoresti. Pentru un plus de protectie, evita sa incarci in geanta cabluri, cd-uri sau alte accesorii de care nu vei avea nevoie pe parcursul calatoriei.
Inainte de a pleca, indeparteaza toate cablurile, cardurile de memorie sau cd-urile din laptop. Nu aseza niciodata aparatul intr-o valiza sau intr-o poseta, astfel incat sa poata intra in contact cu produse lichide, surse de caldura sau obiecte dure.
6.Protejeaza acumulatorul laptopului
Înlocuirea acumulatorilor vechi pe bază de nichel cu cei moderni, de tip litiu-ion, a produs multă confuzie în rândul posesorilor de telefoane mobile şi de laptop-uri. Încărcarea incorectă a acestora le reduce durata de viaţă, avertizează specialiştii în tehnologie, care vă recomandă să ţineţi cont de următoarele sfaturi:
Bateriile de tip litiu-ion rezistă cel mai bine când le lăsaţi să se descarce un pic, iar apoi le încărcaţi din nou, însă nu până la capăt (vezi punctul de mai jos). Este recomandat să vă reîncărcaţi bateria laptopului când bateriile ajung la 40-50%. În felul ăsta, ele vor rezista mai bine trecerii timpului.
Nu le încărcaţi până la 100%. Bateriile litiu-ion nu trebuie încărcate complet, aşa că intervalul 40-80% este cel pe care îl recomandă experţii. În cazul în care le încărcaţi totuşi până la 100%, nu lăsaţi laptopul în priză după acest punct.
Descărcaţi bateria complet o dată pe lună. Deşi sfatul acesta pare să contrazică punctul numărul unu, lucrurile nu stau deloc aşa. Majoritatea bateriilor actuale le indică posesorilor de laptopuri cât timp mai au până să se descarce, iar această funcţie îşi poate pierde din precizie după o oarecare perioadă.
Nu lăsaţi laptopurile să se încingă prea tare. Căldura excesivă nu dăunează doar procesoarelor, ci şi bateriilor. Se recomanda astfel folosirea unor stand-uri de laptop, cu ventilaţie integrată.